Kultfesten "Høje Stenes" adgangsbilletter

I tilknytning til teaterforestillingen i Vejerslev ses her to små guldgubber

Disse to små uanseelige guldstykker fik vi hånden i skoven ved teaterforestillingen. Man kan næsten ikke se, hvad det er og motivet er utydeligt, Vi skulle passe rigtig godt på dem og flere gange skulle vi tage dem frem igen og se på dem og tænke efter. Vi måtte beholde dem after turen rundt til forskellige pladser. Det skulle vist være kultsteder. Der skete hvert sted noget mystisk og mærkeligt, som man ikke helt kunne forstå.

Ved nærmere eftertanke her dagen efter, skal det sikkert være guldgubber, og google fortæller om rigtig mange fund deraf fra jernalderen. Hvad betød de dengang?  De var tynde , delikate, ikke meget værd, bittesmå, vejede kun 0,1 gram, men guld var højstatus, kun overklassen ejede det. 
Maria Panum Baastrup har en teori, som arkæologerne viser stor interesse. Hun tror at guldgubberne har symbolværdi som en slags adgangsbillet til f. eks. kultfester. Hvis en stormand inviterede til fest, måtte der naturligvis være en identifikation. Nøjagtig som i vore dage ved teaterforestillinger og musikfestivaler.